Nameštaj od pločastih materijala

Nameštaj od pločastih materijala

Kada opremate stambeni ili poslovni prostor, kupovina i odabir nameštaja uvek predstavljaju veliki izazov. Ako tražite nameštaj homogene strukture, po pristupačnim cenama, lak za montažu i dostupan u većim prodajnim salonima, onda je nameštaj od pločastih materijala Vaš siguran izbor.

Univer, sirova iverica, šperploča, lesonit ili medijapan, materijali su za koje se možete opredeliti.Oni nastaju odvajanjem komadića drveta i njihovim zajedničkim spajanjem pod pritiskom, uz dodavanje drugih materijala, kao što su sintetičke smole, sa ciljem poboljšanja mehaničkih osobina.

Univer

Univer ploče pružaju veliku mogućnost oblikovanja po želji, a karakateriše ih izdržljivost. Proizvode se u raznim debljinama, postojanih su boja, laki za održavanje i otpornni na mehaničke i hemijske uticaje. Univer se dobija oplemenjivanjem sirove iverice melaminskom folijom koja može da bude dezenirana verno podsećajući na teksturu prirodnog drveta i kamena, ili u nekoj od boja iz ponuđene palete.

Univer je primenljiv za izradu nameštaja u kućnim uslovima, kao i u komercijalne svrhe: u hotelima, zdravstvenim ustanovama, bankama…Od nejga se najčešće izrađuju – kuhinjski elementi, plakari, komode, cipelarnici, klub stolovi, kompijuterski stolovi i kancelarijski nameštaj.

 • Upotrebljava se za izradu nameštaja i vrata
 • Podrazumeva upotrebu u suvim uslovima
 • Namenjen je za držanje u zatvorenim prostorijama, gde je vlažnosti vazduha od 50-70% i temperatura do 30° C.

 

Medijapan ili MDF

Prednost u odnosu na ivericu ogleda se u tome što se po njenoj površini mogu izrezbariti šare raznih debljina. Nakon sečenja, ove ploče se naknadno oplemenjuju, što se postiže farbanjem poliuretanskim premazima u specijalizovanim komorama za farbanje, gde se dobijaju boje raznih tonova i sjaja (od mat do visokog sjaja). Pomoću vakuum-presa medijapan ploča se oplemenjuje folijama koje imaju na sebi neku teksturu ili boju.

Najčešću primenu nalazi u izradi nameštaja za: kuhinje, trpezarije, dnevne i spavaće sobe, dečje sobe i sl.

 • Podrazumeva upotrebu u suvim uslovima
 • Materijal je osetljiv na vlagu
 • Nije za spoljnu upotrebu (terase, bašte)
 • Ne sme se izlagati direktnom uticaju sunčevih zraka
 • Za čišćenje koristiti suvu mekanu krpu i sredstva bez abrazivnih svojstava

Šperploča

Sastoji se od najmanje tri sloja drveta zalepljenih jedan preko drugog, kod kojih je pravac vlakana susednih slojeva postavljen pod uglom od 90°. Spada u red ekoloških materijala, te ima široku primenu u industriji nameštaja, građevinarstvu, izradi maketa i ambalaže. Može biti vlagootporan, vodootporan, sa filmom ili bez.

Šperploča od tvrdog drveta je debeo materijal sastavljen od tri do maksimum sedam slojeva tvrdog drveta (orah, hrast, javor i breza). Ovi tipovi šperploče idealni su u kreiranju nameštaja, muzičkih instrumenata, sportske opreme i sl.

 

Lesonit ili HDF

Kao tanak i lagan i materijal, najčešće služi za izradu poleđine sastavnih elemenata i unutrašnjih delova fioka. Najčešću primenu nalazi u izradi poleđina plakara i kuhinjskih elemenata.

Ima sličnu strukturu kao i MDF, ali je presovan pod većim pritiskom, te je samim tim i tvrđi. U proizvodnji nameštaja uglavnom se koristi HDF debljine 3mm, sirov ili jednostrano oplemenjen melaminskim folijama. Može se precizno seći, bušiti i farbati.

 • Odlikuje se srednjom gustinom od min 800kg/m³ i glatkom i čvrstom površinom visoke stabilnosti
 • Upotrebljava se za: izradu nameštaja (leđa nameštaja, dna fioka…)
 • Sirove ploče su pogodne za farbanje

Primena pločastih materijala u industriji nameštaja doživela je ekspanziju prvenstveno zbog lakoće ugradnje i niske cene.

Shopping Cart

 • No products in the cart.